Gezond oud worden willen we allemaal. Uit eerder onderzoek weten we dat een gezonde leefstijl hierbij helpt.
Het is nog niet duidelijk wat er precies verandert in de hersenen na ver-anderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten. Hier kij-ken we in dit onderzoek graag verder naar. Daarnaast zijn we ook benieuwd naar veranderingen in de bloedwaarden, in de ontlasting en in de urine, omdat we denken dat deze veranderingen samenhangen met de veranderingen in de hersenen.
Waarom dit onderzoek?
De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Steeds meer mensen merken ook dat hun geheugen of denkvermogen achteruit gaat naarmate ze ouder worden.
Omdat er nog geen medicijn bestaat voor dementie of achteruitgang in het denkvermogen, wordt er veel onderzoek gedaan naar het vertragen of voorkomen van de ontwikkeling van deze ouderdomsziektes. We weten dat overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en weinig beweging voor een hogere kans op dementie en achteruitgang in het denkvermogen zorgen. Opvallend genoeg zijn dit allemaal problemen die mensen kunnen aanpakken via veranderingen in leefstijl, zoals meer bewegen en gezonder eten.
Wij willen in kaart brengen of een meer gezonde leefstijl zorgt voor veranderingen in de hersenen. Daarnaast willen wij onderzoeken of dit het gevolg is van veranderingen in de rest van het lichaam, zoals gemeten in bloed, ontlasting en urine.
Met dit onderzoek hopen we beter te begrijpen hoe een verbetering van leefstijl invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier.
Inschrijven voor onderzoek?
Voor dit onderzoek kun je jezelf niet meer inschrijven. Heb je interesse om deel te nemen aan ander hersenonderzoek? Meld je dan aan bij Hersenonderzoek.nl. Dit is een online platform waar gezonde mensen en patiƫnten zich kunnen inschrijven om aan te geven dat ze interesse hebben in deelname aan hersenonderzoek.
Contact met het onderzoeksteam:
Mark van Loenen of Lianne Remie
E-mail: heli@ru.nl